国際獣疫事務局(OIE)ホームページQ&A_7
生きた動物や動物製品を扱う際の注意事項はありますか?(菊水健史訳)
COVID-19ウイルスの起源については不確実性がありますが、WHOのアドバイスによると、一般的な予防措置として、生きた動物の市場、湿地市場、動物製品の市場を訪れる際には、一般的な衛生対策を講じる必要があります。これには、動物や動物製品に触れた後、石鹸や飲料水で定期的に手を洗うこと、目や鼻、口に触れないこと、病気の動物や腐敗した動物製品との接触を避けることなどが含まれます。市場に生息している可能性のある他の動物(野良猫や野犬、げっ歯類、鳥類、コウモリなど)との接触は避けてください。店舗や市場施設の土壌や表面に付着した動物の排泄物や液体との接触を避けるような、予防措置が推奨されます。
感染拡大を防ぐためのWHOの標準的な推奨事項としては、定期的な手洗い、咳やくしゃみをする際には口と鼻を肘で覆うこと、咳やくしゃみなどの呼吸器系疾患の症状を示す人との接触を避けることなどが挙げられます。 一般的な食品安全基準に則り、生肉、牛乳、動物の内臓は、調理されていない食品との二次汚染の可能性を避けるために、注意して取り扱う必要があります。健康な家畜の肉であっても、良好な衛生と食品安全の原則に従って調理され、提供されているものは、安全に食べることができます。
コーデックス委員会は、食品衛生の確保(コーデックス食品衛生一般原則(CXC 1-1969))、食肉の取り扱い(コーデックス食肉衛生規範(CXC 58-2005))、食品中のウイルスの管理(食品衛生一般原則の食品中のウイルスの管理への適用に関するガイドライン(CAC/GL 79-2012)など、コーデックスのウェブサイトで参照できるいくつかの実践的なガイドラインを採択しています。
現在利用可能な情報に基づき、ヒトにおけるCOVID-19の症例を報告している国に対して、動物または動物製品の国際取引のための追加の衛生措置を導入することを正当化する科学的根拠はありません。同様に、包装材料の予防措置は、清潔で目に見える汚染がないことを確認するなどの基本的な衛生管理以上のものは不要であるとされています。
Are there any precautions to take with live animals or animal products?
Although there is uncertainty about the origin of the COVID-19 virus, in accordance with advice offered by the WHO, as a general precaution, when visiting live animal markets, wet markets or animal product markets, general hygiene measures should be applied. These include regular hand washing with soap and potable water after touching animals and animal products, as well as avoiding touching eyes, nose or mouth, and avoiding contact with sick animals or spoiled animal products. Any contact with other animals possibly living in the market (e.g., stray cats and dogs, rodents, birds, bats) should be avoided. Precaution should be taken to avoid contact with animal waste or fluids on the soil or surfaces of shops and market facilities.
Standard recommendations issued by WHO to prevent infection spread include regular hand washing, covering mouth and nose with the elbow when coughing and sneezing and avoiding close contact with anyone showing symptoms of respiratory illness such as coughing and sneezing. As per general good food safety practices, raw meat, milk or animal organs should be handled with care, to avoid potential cross-contamination with uncooked foods. Meat from healthy livestock that is prepared and served in accordance with good hygiene and food safety principles remains safe to eat. Further recommendations from WHO can be consulted here.
The Codex Alimentarius Commission has adopted several practical guidelines on how to apply and implement best practices to ensure food hygiene (Codex General Principles of Food Hygiene, CXC 1- 1969), handle meats (Codex Code of Hygienic Practice for Meat, CXC 58 – 2005), and control viruses in foods (Guidelines for the Application of General Principles of Food Hygiene to the Control of Viruses in Food (CAC/GL 79-2012) and others which can be consulted on the Codex website.
Based on currently available information, there is no scientific evidence to justify introduction of additional sanitary measures for the international trade of animals or animal products for countries reporting cases of COVID-19 in humans. Similarly, precautions for packaging materials are unnecessary over and above the observation of basic hygiene, such as ensuring it is clean and free of visible contamination.
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